Stop bankernes finansiering af klimakaos

Af Katrine Ehnhuus, Mellemfolkeligt Samvirke

De danske politikere stiller klimakrav til industri, transport og landbrug, men de har glemt en afgørende sektor: banksektoren.

Når bankerne giver milliardlån til olie-, kul- og gasselskaber, finansierer de en glohed klode. Samtidig risikerer bankerne at udløse en finansiel krise. Det kan ske enten som følge af, at fossilselskaberne mister deres værdi i takt med, at vi omstiller os, eller som følge af massive klimaforandringer, der vil udløse en global økonomisk nedsmeltning.

Ifølge den seneste IPCC-rapport er de finansielle risici ved klimakrisen voldsomt undervurderede. IPCC opfordrer derfor politikerne til at gribe ind. Ikke kun for klimaets, men også for banksektorens egen skyld. Den opfordring bør Folketinget lytte til.

Til at hjælpe politikerne på vej, har vi i Mellemfolkeligt Samvirke udviklet en værktøjskasse. Politisk handling er muligt og nødvendigt. I denne rapport uddyber vi derfor følgende fire forslag:

1) Klimamandat til Nationalbanken:

Folketinget kan få Nationalbanken med på omstillingen ved at give den et klimamandat, ligesom man har gjort det i Storbritannien

2) Højere kapitalkrav

Kapitalkrav forpligter banker til at have penge på kistebunden, når de giver lån. Pga. den øgede finansielle risiko forbundet med fossil aktivitet, skal der stilles højere kapitalkrav ved fossile udlån. Kapitalkrav er reguleret i EU, og derfor skal Danmark skubbe på ambitiøse krav til de fossile udlån i forbindelse med, at kapitalkrav-direktivet skal behandles.

3) Obligatoriske klimaplaner

Det skal gøres obligatorisk for alle store banker at udarbejde en klimaplan, der lever op til Parisaftalen og efterlever det Internationale Energiagenturs anbefaling om stop for efterforskning og udvinding af nye fossile brændsler.
4) Loft over bankernes udlån
Politikerne kan også indføre et loft over, hvor meget bankerne må låne til olie-, kul og gasselskaber. Loftet kan sættes til 0%, hvilket i praksis vil være et forbud mod udlån til den fossile sektor.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer