Giv naturen lov – en dansk biodiversitetslov

Af Pil Christensen,Verdens Skove og Johannes Birk Schjelde-Peronard, Danmarks Naturfredningsforening

Naturen i Danmark er fortsat i krise.
Folketingets politikere har, trods årtiers løfter og forpligtelser, ikke formået at tage det nødvendige ansvar og beskytte og bevare Danmarks biodiversitet.

Danmark er både retsligt og politisk forpligtet til at passe, beskytte, bevare og genoprette naturen. Eksempelvis igennem EU’s Biodiversitetsstrategi, EU’s naturdirektiver og FN’s Biodiversitetskonvention. Alligevel oplever vi stadig et tab af biologisk mangfoldighed. Det bekræfter en række rapporter.
Mere end hver fjerde af vores danske arter af dyr, planter og svampe er enten uddøde eller i fare for at uddø.

Vi er det EU-land med mindst EU-beskyttet natur, og Danmark ligger helt i bund, når det kommer til arter og naturtypers bevaringsstatus. Ved seneste afrapportering var 95 procent af vores naturtyper i ugunstig bevaringsstatus. Over 50 procent af vores hjemmehørende arter er i tilbagegang, og kun 12 procent er stabile eller i fremgang.

Vi har afsat for lidt plads til arternes overlevelse, for lidt plads til smukke naturoplevelser og for lidt plads at give videre til næste generation.s
Den nuværende lovgivning på området har spillet fallit. Selv i områder, der skulle være beskyttet, går naturen tilbage.

Verdens Skove og Danmarks Naturfredningsforening mener derfor, at naturen skal sikres bedre beskyttelse gennem en ambitiøs biodiversitetslov med bindende og tidsfastsatte mål for, hvor meget af Danmarks areal – til havs og på land, der skal være beskyttet natur.

En dansk biodiversitetslov skal sikre meget mere plads til natur og en reel beskyttelse af den. Loven skal indeholde bindende mål, der sikrer politisk handling - ligesom vi kender det fra klimaloven.
En Dansk Naturlov kan være med til at løse flere udfordringer: Biodiversitetskrisen, klimakrisen, behovet for klimatilpasning og sikre drikkevandet.

En Dansk Naturlov skal indeholde:

• Mål for at mindst 30 procent af Danmarks areal på land og på havet senest i 2030 er beskyttet natur, hvoraf en tredjedel skal være strengt beskyttet.

• Et mål om, at naturen i Danmark senest i 2050 igen trives.

• Et biodiversitetsråd med ophæng i loven. Rådet skal sikres uafhængighed af regeringen og skal bidrage med opstilling af konkrete mål for bevarelsen af biodiversitet i Danmark frem mod 2040 og 2050.

Loven bør udmønte alle internationale retslige og politiske forpligtelser på naturområdet og sætte mål for, at Danmarks globale fodaftryk er inden for det økologiske råderum. 
I Verdens Skove og Danmarks Naturfredningsforening er det vores håb, at en lang række grønne organisationer vil bakke op om kravet om en biodiversitetslov. En sådan lov vil langt fra være det eneste nødvendige tiltag for at stoppe naturens alvorlige krise, men det vil være en vigtig brik.

Lær mere på:
https://givnaturenlov.verdensskove.org/ og www.givnaturenlov.dk 

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer