Natur-baserede Løsninger i fokus som klimaløsning på One Planet Summit topmødet 2021

Af Trine Glue Doan, WWF Verdensnaturfonden

I midten af januar blev One Planet Summit for Biodiversity afholdt i Franking. Under topmødet blev flere vigtige forpligtigelser annonceret, herunder at de britiske og franske regeringer er enige om at øremærke 30% af deres internationale offentlige klimafinansiering til Natur-baserede Løsninger. Derudover annoncerede Norge og Tyskland nye økonomiske forpligtelser og lanceringen af det første globale initiativ til at forhindre den næste pandemi gennem samarbejdsforskning og at mindske presset på biodiversitet. Mere end 14 milliarder dollars i nuværende og ny finansiering blev også forpligtet til Afrikas ”Great Green Wall”.

Topmødets resultater er vigtige bidrag til at skabe et globalt momentum for naturen forud for vedtagelsen af en ny global biodiversitetsaftale i Kunming, Kina, og de kritiske klimaforhandlinger i Glasgow, Storbritannien, som begge skal finde sted senere på året. Men på samme tid vokser bekymringen for, at regeringer ikke handler i takt med den bredt anerkendte sammenkoblede biodiversitets-, klima- og sundhedskrise. Aldrig har behovet for presserende handlinger været tydeligere. Alle regeringer bør tage de nødvendige skridt for at levere en transformativ biodiversitetsaftale i Kunming, der sikrer en naturpositiv verden i dette årti, samtidig med at de støtter klimahandling.

Naturen er en afgørende del af løsningen på verdens kriser. Naturen har et stort potentiale for at reducere CO2-udledningen globalt. Natur-baserede Løsninger kan bidrage med over 1/3 af den omkostningseffektive CO2-reduktion, der er brug for mellem nu og 2030 for at tackle klimaforandringer. Når vi investerer i naturen, mindsker vi klimaskrøbelighed og sikrer klimaresiliens. Med naturbevarelse, naturgenopretning og bæredygtig naturforvaltning forebygger vi oversvømmelse, tørke, stormflod m.m. Ligesom vi skaber levebrød og -muligheder lokalt, så befolkninger undgår at blive klimaflygtninge.

Annonceringerne på One Planet Summit repræsenterer et klart signal om, at flere lande ønsker at sikre, at Natur-baserede Løsninger er stærkt repræsenteret på dagsordenen for 2021. Dette skal omfatte yderligere kvantificering af de private og offentlige fordele ved Natur-baserede Løsninger; styrkelse af forbindelserne mellem klima og natur, f.eks. gennem forbedrede nationale klimaplaner, og gå ud over at identificere bidrag fra naturbaserede løsninger til standsning af ørkendannelse.

Vi anbefaler, at den danske regering følger det engelske og franske eksempel. Natur-baserede Løsninger kan bruges strategisk i implementeringen af ”En Grøn og Bæredygtig Verden – Regeringens langsigtede strategi for global klimaindsats” (2020). Gennem Natur-baserede Løsninger skabes omkostningseffektive indsatser, så udviklingslandene kan nå klimamålene i deres nationale klimaplaner (NDC) under Paris-aftalens art. 4. Derfor bør den kommende danske udviklingspolitiske strategi prioritere investeringer i naturen. Derudover, bør den danske regering give prioritet til naturen i dens klimaindsats globalt, herunder ved at øremærke 30% af den internationale klimafinansiering til Natur-baserede Løsninger.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer