Regeringens klimaplan er ikke ambitiøs nok

Af Sigrid Soelberg Vestergaard, kampagneleder i miljøorganisationen VedvarendeEnergi.

Kun én dag efter det internationale klimaforskerpanel, IPCC, offentliggjorde deres rapport med en entydig opfordring til sætte meget mere fart på omstillingen, kommer regeringen med et forslag til en klimaplan for Danmark “Sammen om en grønnere fremtid”. Klimaplanens 39 forslag vil nok hjælpe Danmark på vej mod et lavemissionssamfund; men vil ikke give den hurtige omstilling, som IPCC rapporten konkluderer, der er akut brug for, hvis vi skal nå de globale klimamål. Derfor opfordrer miljøorganisationen VedvarendeEnergi til større reelle klimaindsatser.

Andre steder i verden er klimaforandringer ikke et fremtidigt scenarie, men barsk virkelighed, hvor særligt sårbare befolkningsgrupper i udviklingslande, bliver hårdt ramt. I VedvarendeEnergi har vi blandt andet interviewet unge burkinere i en landsby i det sydlige Burkina Faso, som er et af de lande, der rammes hårdest af klimaforandringer. De kunne fortælle, hvordan klimaforandringerne bremser en ellers positiv udvikling. Regnsæsonen kommer forskudt og er kortere, der er færre afgrøder, mindre at sælge på markedet, mindre indtjening og at familierne ikke længere har råd til børnenes skolegang. Det er global uretfærdighed, at de mennesker som rammes hårdest, ikke er dem, der har forårsaget klimaforandringerne.

Klimaforandringerne er et globalt problem – og derfor må der tages globalt ansvar. For et land som Danmark betyder det blandt andet, at vi skal reducere vores CO2-udledning markant. Ikke bare inden 2090, men nu. Den nyeste rapport fra FN´s klimapanel viser helt konkret, hvor meget vi skal reducere vores CO2-udledning for, at den globale opvarmning kan holde sig under de afgørende 1,5 grads stigning. Det kommer Danmark ikke til at bidrage til med den klimaplan, regeringen netop har offentliggjort.

Fra VedvarendeEnergis side opfordrer vi til at øge ambitionerne for reelle reduktioner i transport, bygninger og landbrug: https://ve.dk/vedvarendeenergi-opfordrer-til-oegede-reelle-klimaindsatser/

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 24 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer