Spotlight rapport: Tid til at løse Danmarks udfordringer på bæredygtighed

Globalt Fokus og 92-gruppen lancerer i dag en Spotlight-rapport, hvori danske civilsamfundsorganisationer belyser Danmarks udfordringer med at skabe bæredygtig udvikling. Samtidig kommer organisationerne med anbefalinger til konkret politisk handling, der kan løse problemerne.

Essensen af rapporten er, at det på bagkant af folketingsvalget nu er på høje tid, at vi i Danmark – sammen med resten af verdens lande – står ved vores udfordringer og tager ansvar gennem politisk handling for bæredygtige løsninger.

Danmark har ondt i bæredygtigheden
”Danmark har fået et nyt folketing, og vi får snart en ny regering. Med vores rapport vil vi vise Danmarks nye politiske ledelse, at vi ikke nødvendigvis er det bæredygtige førerland, som politikere ofte betegner os som, men at vi faktisk har nogle store udfordringer med at nå verdensmålene”, siger formand for Globalt Fokus, Rasmus Stuhr Jakobsen.

”Men det gode er, at vi med politisk handling kan løse udfordringerne og gå forrest internationalt. Til gavn for mennesker, og miljø og klima i Danmark og ude i verden”, fortsætter Rasmus Stuhr Jakobsen

I rapporten belyses både de udfordringer, vi står med inden for Danmarks grænser, men også de områder, hvor Danmarks internationale bidrag er langt mindre end det som kan forventes, set i forhold til hvad Danmark egentlig har ansvar for og ressourcer til.

Formand i 92-gruppen, Torleif Jonasson, siger: ”Vi har i Danmark vigtige erfaringer med at opbygge et relativt velfungerende og retfærdigt velfærdssamfund. Danske organisationer viser i rapporten, at vi bør bidrage langt mere på den internationale scene med disse erfaringer.

Samtidig har vi store udfordringer, især med de mål som handler om bæredygtigt forbrug og produktion, klima, biodiversitet og vores globale fodaftryk.

Vi har et globalt ansvar for at bidrage til løsningen af alle verdensmålene, både i Danmark og gennem en stærkere international indsats. I rapporten findes en lang række konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan tage ansvar og løse disse udfordringer”, afslutter Torleif Jonasson.

151 anbefalinger til konkret politisk handling
Målet er i sidste ende, at både Danmark såvel som Burkina Faso, Brasilien og alle andre lande rykker i en bæredygtig retning. Sikkert er det, at danske civilsamfundsorganisationer ønsker at bidrage med deres viden om bæredygtig udvikling til danske beslutningstagere. Rapporten indeholder derfor ti generelle anbefalinger til politisk handling. Der er desuden 151 anbefalinger til konkret politisk handling fordelt indenfor 16 af de 17 verdensmål og med fokus på 65 af de 169 delmål. Sammenlagt har 27 medlemsorganisationer under de to NGO-netværk og seks eksterne forfattere bidraget til anbefalingerne.

Rapporten er skrevet af en lang række organisationer med forskellige fokusområder, men der er generel enighed om behovet for, at en ny regering skal lave en ny Handlingsplan for verdensmålene, med et stærkt fokus på centrale emner som ulighed og klimakrisen. Desuden skal der findes tilstrækkeligt finansiering til at nå Verdensmålene.

Der er med andre ord rigeligt med inspiration at hente for det nye folketing og en kommende regering til at skabe handling, der kan sikre afgørende skridt imod et bæredygtigt Danmark – og på sigt en bæredygtig verden for mennesker, miljø og klima.

Kontaktinformation
Henvendelse ved presse og medier til:

Formand, Globalt Fokus, Rasmus Stuhr Jakobsen.
Kontaktes på +45 27 26 82 40 eller til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Formand, 92-gruppen, Torleif Jonasson. Kontaktes på +45 24 94 90 06 eller til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer