Corona-krisens stimuluspakker bør være med til at skabe en grønnere og mere retfærdig verden

De krise- og stimuluspakker, som regeringer overalt i verden lancerer i disse dage for at afbøde de værste økonomiske- og samfundsmæssige konsekvenser af Corona-krisen, har potentiale til at være med til at definere, om vi lykkes med at bremse klimakrisen.  

Af Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace

Det er nu, politikernes grønne engagement for alvor vil blive testet: Vil de prioritere at udvikle og understøtte fremtidens industri og erhvervsliv, der bidrager til at løse klimakrisen? Eller vil de fortsætte business-as-usual?

Under den seneste økonomiske krise reddede vi bankerne og favoriserede de mest forurenende industrier. Denne gang må det være planeten, der er ’too big to fail’. Vi må redde mennesker og naturen frem for systemer, der ikke tjener os, men som tværtimod understøtter både uligheds-, biodiversitets- og klimakrisen.

At følge regeringen og verdenssamfundets håndtering af Corona-pandemien i disse dage giver os håb her i Greenpeace. Lige nu beviser mennesker på alle niveauer i samfundet, at de både kan og vil gøre det, der skal til, for at bremse en krise, der truer os alle. En stærk ekstern trussel har fået os til at ophæve de normale spilleregler og kaste alt, hvad vi har, ind i at komme igennem denne nye krise. Det er gået op for verdenslederne, at de ikke kan forhandle med naturens kræfter, men er nødt til at erkende dem og handle derefter. Det er forhåbentlig en mentalitet, vi kan tage med os videre over i klimakampen.

En måde at fortsætte klimakampen under Corona-krisen er ved at vedtage stimuluspakker, der følger ’do no harm’-princippet: Vi må ikke svare på Corona-krisen ved at udsætte borgernes liv for endnu større risici, fordi vi i vores svar – mere eller mindre utilsigtet – kommer til at forværre klimakrisen. Vi skal hjælpe ansatte i alle sektorer, men undgå at subsidiere de aktiviteter, der vil øge forureningen, som for eksempelvis olie- og gasproduktion. Lad os hjælpe de ansatte i flyindustrien, men lad os gøre økonomisk hjælp til luftfartsselskaber betinget af, at de forpligter sig til at skynde sig med omstillingen til grønne brændsler og til med det samme at nedbringe deres udledninger. 

Lad os samtidig foretage grønne win-win investeringer nu. Lad os gennemføre Klimarådets forslag til en akutpakke med det samme. Lad os investere i at få infrastrukturen til elbiler op at køre hurtigt. Lad os fritage klimasikring og energirenoveringer af kommunale bygninger fra anlægsloftet og generelt investere i at energirenovere vores bygningsmasse. Lad os støtte de landmænd, der ønsker at omlægge fra kød- til planteproduktion.  

Lad eksperter screene stimuluspakkerne, så vi er sikre på, at de bidrager til den grønne omstilling og lad os udforme pakkerne således, at så mange mennesker som muligt kan blive ved godt helbred, være trygge og føle en form for berettiget optimisme på fremtiden. Lad os denne gang passe på hinanden og ikke den tunge, forurenende industri. 

Lad os behandle vores planet, som var det dén, der var ‘to big too fail’. 

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer