Naturens frie fald i EU og Danmark fortsætter!

Af: Thor Hjarsen, seniorbiolog i WWF Verdensnaturfonden

Naturen fortsætter sit frie fald i Danmark og EU, viser ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA), der blev offentliggjort den 19. oktober.

Rapporten, The State of Nature in the EU, 2013-2018, viser, at de fælles mål for at stoppe tilbagegangen i biodiversitet i fællesskabets 2020 Biodiversity Strategy, ikke er nået i EU og slet ikke i Danmark. Den fælleseuropæiske opgørelse viser endda, at Danmark ligger og roder rundt i bunden af samtlige EU-lande.

Danmark markerer sig særligt ved at være et af de dårligste lande i EU til at beskytte naturen uanset forpligtelserne i Habitatdirektivet i form af bevaringstilstand for de EU-beskyttede naturtyper og arterne. Generelt i EU, og særdeles i Danmark, har vi fejlet i at beskytte truede og sårbare arter og naturtyper – både på land og til havs. Og endda også på de arealer, der forvaltes af staten, fx i vores statsskove. Desuden viser rapporten blodrøde områder på hele det danske havterritorium, der angiver den stærkt ugunstige naturtilstand.

Fra Miljø- og Fødevareministeriet hører vi hver gang, at vi som land opfylder FN’s og EU’s biodiversitetsmål gennem EU. Men den nye rapport dokumenterer sort på hvidt, at det gør vi slet, slet ikke. Danmark ligger langt under EU-gennemsnittet, hvor især vores beskyttelse af de EU-beskyttede naturområder helt fejler. Naturligvis må vi – også i Danmark – tage det alvorligt og skride til handling. Fra WWF Verdensnaturfonden har længe efterspurgt et politisk ansvar med en national biodiversitetsstrategi og handleplan, og vi kan håbe på, det kommer nu med den lovede Natur- og Biodiversitetspakken.

Men der er grund til fortsat at være på tæerne, efter den melding Miljø- og Fødevareministeriet senest kom med i Politiken den 13. oktober i forbindelse med offentliggørelsen af WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforenings fælles Biodiversitetsbarometer 2020:
"… at Danmark ikke udarbejder en national status for biodiversitetsmålene, fordi de efter ministeriets opfattelse skal opfyldes internationalt og ikke af de enkelte lande."

Det nærmer sig naturligvis noget sludder, da de internationale mål kun opfyldes, hvis Danmark og andre lande følger op på FN- og EU-mål med egne nationale mål og leverer på dem. Rapporten The State of Nature in the EU, 2013-2018 dokumenterer, at vi endnu er meget langt herfra. Især fordi Miljø- og Fødevareministeriet i samme artikel tilføjer, at "Danmark bidrager hovedsageligt til at opfylde målene via EU’s strategier".

Danmark har tiltrådt FN’s Biodiversitetskonvention, og skal derfor udarbejde nationale biodiversitetsstrategier og -handleplaner. Det gør andre EU-lande uden at klynke, men ikke Danmark. Og vi er her 10 år bagud. Opfyldelsen af FN’s mål og EU’s biodiversitetsstrategi er naturligvis i afgørende grad afhængig af, at medlemsstaterne hver især bidrager med deres mål.

EEA rapporten kan findes her: State of Nature

Rapporten er baseret på de enkelte EU-landes såkaldte artikel 17-indberetninger fra 2019. Den danske indberetning kan findes her.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer