Nyt værktøj til jer der arbejder med bæredygtig udvikling

Af: Birgitte Feiring, Afdelingsleder, Institut for Menneskerettigheder

Institut for Menneskerettigheder har udviklet en algoritme, der gør alle anbefalinger fra menneskerettighedssystemet let tilgængelige og anvendelige i SDG-sammenhæng.

Arbejder I med at bekæmpe fattigdom? Eller er I ved at udvikle ny strategi for miljøbeskyttelse og oprindelige folks rettigheder i Latinamerika? Uanset hvilket fokus I har, og hvordan I bidrager til at realisere Verdensmålene, så gemmer menneskerettighedssystemet på enorme mængder data, inspiration og helt konkrete anbefalinger, som er direkte anvendelige i jeres daglige arbejde.
Problemet er, at alt denne information hidtil har været meget svær at tilgå og anvende for brugere der ikke er eksperter inden for FNs menneskerettighedssystem. Den udfordring har vi – i tæt samarbejde med Specialisterne – løst ved at udvikle en algoritme, der læser tekst og identificerer koblinger til Verdensmålene.


92 % af SDG-delmålene er afspejlet i menneskerettighedssystemet

Mere end 92% af SDG-delmålene er direkte afspejlet i menneskerettighedssystemet og 2030- Agendaen har som mål at ”realisere menneskerettighederne for alle”. Det giver derfor sig selv, at de to dagsordener har et enormt potentiale til at forstærke hinanden.

Mens Verdensmålene har sat bæredygtighed og ”leaving no one behind” på dagsordenen, er det også blevet tydeligt, at risiko for cherry-picking og manglende forpligtelse er et anseeligt problem. Netop det har menneskerettighedssystemet 75 års erfaring med at tackle. Helt konkret ligger der nu 150.000 helt specifikke og handlingsorienterede anbefalinger til, hvordan hvert enkelt land kan gøre det bedre. Og langt de fleste har landene selv accepteret og forpligtiget sig på at indfri.

Det er de 150.000 anbefalinger, som vi nu har en algoritme til at læse og koble til specifikke SDG-delmål, så du kan finde præcis de anbefalinger, der er relevante for det verdensmål, det land og eller den gruppe, som netop du arbejder med. Der er med andre ord tale om en guldmine af data, som du kan bruge til at understøtte rapporter, projektansøgninger, fundraising eller en program-strategi med. Samtidigt kan du bruge den til at styrke dit advocacy-arbejde og holde regeringer ansvarlige på deres løfter og forpligtelser.

Jeg håber, du vil prøve databasen her. Hos Institut for Menneskerettigheder er vi altid interesserede i feedback, ligesom vi også gerne hjælper med assistance, hvis du har spørgsmål. God fornøjelse.

Udklip 2

Udklip

 

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer