IFU må sikre bæredygtig udvikling

Af Dan Belusa, policy-medarbejder, 92-gruppen

Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) etablerede i sommer SDG-fonden, som over de kommende fire år skal investere ca fem mia. kr. i udviklingsprojekter, der skal bidrage til at virkeliggøre Verdensmålene.

Samtidig igangsatte IFU en proces med at opdatere sin bæredygtighedspolitik, så det sikres, at IFUs projekter både gør gavn og ikke gør skade ift. bæredygtig udvikling. I et fælles høringssvar til den nye bæredygtighedspolitik foreslår NGOerne i bl.a. 92-gruppen en række forbedringer til bæredygtighedspolitikken vedrørende menneskerettigheder, miljø og gennemsigtighed.

IFUs bæredygtighedspolitik er vigtig, fordi IFU med Klimainvesteringsfonden (KIF), Landbrugsinvesteringsfond (DAF) og nu med den nye SDG-fond har fået en stadig større rolle mht. at gennemføre Danmarks udviklingspolitik. Baggrunden for den udvikling er, at IFU med sit offentligt-private samarbejde kan mangedoble penge. I runde tal betyder det, at hver statslig krone trækker ca. 15 private kroner med i investeringen.

IFUs investeringer fungerer på den måde, at SDG-fonden kun ejer en minoritet i hvert projektselskab. Resten af investeringen i projektselskabet kommer fra de (ofte danske) virksomheder, der i kraft af projektet kan øge deres afsætning (f.eks. af vindmøller, svinestalde, vandteknologi mm) og fra lokale investorer og banker.

Af SDG-fondens ”egne” penge, de ca. fem milliarder, kommer de 2 mia. fra offentlige midler, blandt andet fra ulandsbistanden. Men de øvrige 3 mia. kommer fra private investorer og pensionskasser, som investerer i SDG-fonden på kommercielle betingelser. SDG-fonden skal af den grund kunne levere et højt afkast på 10-12%.

Når SDG-fonden er fuldt investeret regner IFU med, at der i alt er blevet investeret over 30 mia. kr. i de nye udviklingsprojekter. Denne mangedobling udgør det spændende ved IFU. Men det udgør også en udfordring. Det betyder. at IFU udover at hjælpe danske virksomheder med at etablere sig i udlandet nu også skal levere på to andre målstreger: at levere et afkast, der er højt nok til at tilfredsstille private investorer; og at sikre at projekterne leverer reel udvikling, som både er bæredygtig og additionel (altså aktiviteter der ikke ville have fundet sted uden den ekstra offentlige finansiering).

De eksporterende virksomheder og de private investorer tjekker helt automatisk om IFU leverer på de økonomiske parametre, der berører dem. Men udover afsætning og afkast til de private partnere har projekterne i SDG-fonden jo netop som hovedformål skabe bæredygtig udvikling. Hvorvidt denne udviklingsmæssige målstreg opfyldes, eksisterer der desværre ikke en tilsvarende automatisk kontrol af.

Her er en stærk IFU bæredygtighedspolitik et vigtigt første skridt. Derudover opfordrer NGOerne i høringssvaret blandt andet også til, at IFU etablerer en mere formel stakeholder proces og at IFU et par gange om året orienterer Folketinget om, hvilke projekter SDG-fonden investerer i og hvilke af Danmarks udviklingspolitiske mål de pågældende projekter adresserer.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer