Fremskridt for oprindelige folks rettigheder hjælper naturen

Af Kathrin Wessendorf, IWGIA

Oprindelige folk kan blive en af de helt afgørende faktorer i bevarelsen af nogle af verdens mest truede naturområder. Lige nu tilkæmper oprindelige folk sig, skridt for skridt, anerkendelse af deres rettigheder internationalt, mens oprindelige folk i Peru allerede har skabt et autonomt selvstyre for at bevare naturen.

Naturen forsvinder flere steder med alarmerende hastighed, men dér hvor der er mest tilbageværende natur og biodiversitet, lever de oprindelige folk. Derfor er det også interessant, at flere undersøgelser viser, at sikringen af oprindelige folks rettigheder kan være den mest effektive måde at bevare naturen på.

Oprindelige folk i Peru kæmper for naturen
Den 28. november 2015 skrev oprindelige folk i Peru historie, da de med udgangspunkt i internationale konventioner for oprindelige folks rettigheder grundlagde deres eget autonome styre i form af Wampis Nation. De anså tiltaget for den sidste mulighed for at forsvare sig mod det stigende pres, de oplevede på deres naturressourcer.

”Vores mål er at forsvare Moder Jord i form af territoriet og skovene” fortæller Wrays Pérez, Wampis-regeringens første præsident (Pamuk).

Flere mindre grupperinger erklærede, at de sammen havde retten til at bestemme over et 13.000 km2 stort naturområde, svarende til knap to gange Sjællands størrelse. Sidenhen er det i flere tilfælde lykkedes Wampis Nation at få afvist planlagte udvindingsprojekter i området med udgangspunkt i oprindelige folks krav på frit, forudgående og informeret samtykke.

Oprindelige folks krav på klimadagsordenen
Derfor er det også en stor glæde, at det i år er lykkedes os at få Den Grønne Klimafond til at vedtage princippet om frit, forudgående og informeret samtykke gennem deres nye ”Indigenous Peoples Policy”. Desuden har oprindelige folk også fået tilkæmpet sig en platform i FN Klimakonventionen, UNFCCC. Begge tiltag er noget som vil hjælpe oprindelige folk med at sikre deres rettigheder i hele verden.

Kampen er endnu ikke vundet
Med etableringen af disse politikker er vi imidlertid kun halvvejs i mål. Hvis oprindelige folk for alvor skal kunne sikre deres levegrundlag og bevare naturen, venter der et stort arbejde med at få implementeret disse tiltag. Derfor vil vi gerne på det kraftigste opfordre den danske regering til aktivt at støtte op om tiltagene og sørge for, at de bliver fulgt helt til dørs. For vores alles skyld.

Hvis du i mellemtiden er blevet nysgerrig på at høre mere om Wampis Nation kan du se en video om tilblivelsen af den her.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer