Den grønne minister bagud på point

Af Mick Hardt og Jan Ole Haagensen, Verdens Skove

Den 2. maj 2018 overtog Jakob Ellemann-Jensen embedet som Miljø- og Fødevareminister fra Esben Lunde Larsen. Han beskrev sig selv som “én der sætter miljø først og fødevarer efter som ny minister”. Ministeren har gjort en dyd ud af at italesætte sig som grøn. At vi har fået en ny minister, mærkede vi også i Verdens Skove, da han personligt den 23. maj modtog underskrifter imod opførelsen af vildsvinehegnet i Sønderjylland. Han kvitterede samme dag på Twitter med, at han “simpelthen ville” i modsætning til sin forgænger, der “simpelthen ikke ville” modtage underskriftsindsamlinger. Så vi har nu fået en minister, der italesætter sig som grøn og ønsker at høre på civilsamfunds-røster. Så langt, så grønt. Men hvad sker der konkret i forhold til gennemførelse af natur-tiltag. Her er det sværere at se ændringer i forhold til hans forgænger.

Det ses for eksempel i spørgsmålet om opførelsen af vildsvinehegnet i Sønderjylland, hvor Jakob Ellemann-Jensen henviser til bekæmpelsen af afrikansk svinepest, der frygtes spredt til Danmark. En risiko, hans eget ministerium tidligere har vurderet til at være ‘ubetydelig’. Det er utroligt, at ministeriet ikke kan finde måder at begrænse en for mange imaginær smitterisiko for afrikansk svinepest uden at bruge en bondegård på opførelse af et midlertidigt vildsvinehegn. Det sættes op på den anden side af Flensborg af hvor vildsvinene er. Det vil kun negativt berøre andre vildtbestande og mennesker på begge sider af hegnet. Det er en meget dyr - symbolsk - gestus til fordel for et erhverv. Det betyder, at naturen er bagud 0-1.

Det andet eksempel er Esben Lunde Larsens forslag om, som opfølgning på Naturpakken, at udtage cirka 28.000 hektar af de 340.000 hektar, som udgør Danmarks samlede Natura 2000-arealer. Argumentet var, at de udtagne områder udgjorde byarealer og intensivt drevne jordbrugsarealer, som dermed ikke bidrog til beskyttelsen af direktivarter og direktivnatur. Samtidig ville man delvist kompensere ved at udvide eksisterende områder med 5.000 hektar. Jakob Ellemann-Jensen fulgte, den 10. maj 2018, op på tiltaget i DR-programmet Deadline: “Er det nu natur det hele eller beskytter vi et parkeringshus hist og en gylletank pist? Det skal vi altså have ryddet op i, og så skal vi have tilføjet rigtig, beskyttet natur”.

I stedet for at rydde op i ulovlighederne ved at fjerne “gylletanken og parkeringshuset” i Natura 2000 områderne vælger ministeren at forsøge at få de pågældende arealer taget ud af Natura 2000. Med andre ord at legalisere den ulovlige brug. Det kunne give god mening, da mange af de førnævnte arealer oftest ikke har nogen specielt høj naturværdi, men så bør vi kunne kræve af en grøn minister, at han kompenserer hektarerne en til en. Især når vi nu bor i et land med meget lidt Natura 2000 areal. Kompensation på 5.000 hektarer er mindre end ¼ af det der tages ud. Nu er naturen allerede bagud 0-2. Og der er kun gået en måned siden ministeren trådte til.

Vores foreløbige konklusion må blive, at formen har ændret sig, men indholdsmæssigt er naturpolitikken uforandret. Nu er Jakob Ellemann-Jensen efter sin første måned stadig grøn i sit embede, men der er kun et år til næste valg. Hvis indtrykket skal nå at ændre sig, må vi snart se nogle grønne resultater. Lige nu er ministeren bagud på point og kan let ryge ud efter den indledende kamp og ikke gå videre til næste runde.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer