Hvis regeringen vil være grøn – brug for stærkere klimaindsats i EU og internationalt

Af Troels Dam Christensen, sekretariatsleder, 92-gruppen

De sidste uger har vi været vidner til en grøn kappestrid mellem de store partier i Danmark om, hvem der er mest grøn. Det er godt – og nødvendigt – med stor politisk interesse for klima, miljø og bæredygtighed. Men når man sammenligner med den de facto politik, der så faktisk føres af regeringen, er det svært at få det til at stemme overens med den høje grønne bannerføring.

Vi har fra 92-gruppens side tidligere kritiseret, at regeringen over de senere år har investeret mindre og mindre i at skubbe de internationale klimaforhandlinger fremad – så meget at Danmark i dag, og modsat tidligere, spille en meget lille rolle her.

Desværre er Danmark heller ikke nogen klimaførende aktør på EU-plan længere. Konkret kan det bl.a. ses i de danske positioner på de mål for vedvarende energi (VE) og energieffektivisering (EE), som EU er ved at fastlægge. Her har Europa-Parlamentet en position om, at EU skal have mål om 35% VE og EE i 2030. Ministerrådet har haft en lavere ambition og der forhandles nu i disse uger om, hvad det endelige kompromis skal være.

Hvor er Danmark så henne i dette? Man skulle tro, at vi fra dansk side ville være at finde blandt de lande, der ønsker et højt ambitionsniveau. Men nej - regeringen har i begge forhandlinger lagt sig et sted, hvor man ikke kæmper sammen med de EU lande, som ønsker højest mulig ambition, herunder bl.a. Sverige og Frankrig. Senest var Danmark den 8. maj med til at blokere, da 13 andre lande ønskede et EE-mål på mere end 30%. Og på VE-målet har regeringen konsekvent nægtet at følge et ønske fra en stor del af Folketinget om at kæmpe for et højere EU-mål. Øjensynligt af angst for, at det så kunne lede til, at Danmark selv må hæve sit eget – i øvrigt utilstrækkelige – mål om 50% VE i 2030.

Alt dette på trods af, at en stor del af dansk erhvervsliv aktivt efterspørger højere VE- og EE-mål i EU, end regeringen arbejder for, bl.a. fordi det vil sikre en meget stor ekstra indtjening for dansk erhvervsliv, der jo er førende på den grønne omstilling.

På klimaprocessen går det ikke bedre. Den 25. april mødtes syv EU-lande i Frankrig for at diskutere, hvordan de kan presse på for højere klimaambition både i EU og internationalt. Det var et afgørende øjeblik i arbejdet med at skabe større EU-ambition. Danmark var inviteret men deltog ikke pga. travlhed (Politiken)!

I juni måned er der ligeledes vigtige internationale klimamøder, bl.a. Petersberg-mødet i Tyskland og MOCA mødet mellem EU, Kina og Canada – hvor Danmark så vidt vides heller ikke deltager, og i hvert fald ikke på ministerniveau.

Så den danske klimapolitik på EU- og internationalt plan er i høj grad mangelfuld og langt fra ambitiøs nok. Hvis regeringen mener det alvorligt med sit grønne image, må der ske en alvorlig ændring og opgradering af den danske klimaindsats både i EU og internationalt.

Her i juni måned har regeringen muligheden for det. Dels skal de endelige EU-mål for VE og EE i 2030 sandsynligvis besluttes – bl.a. på det EU-energiministermøde den 11. juni, hvor den danske klima- og energiminister også deltager. Her må Danmark sadle om og tilslutte sig de mest progressive lande i EU og kæmpe for højere mål. Det er sidste chance.

Derudover må den danske klima- og energiminister også prioritere de andre internationale klimamøder højere - deltage i dem og her kæmpe for større ambition. Og så må vi også have statsministeren på banen. Når han samles med de andre EU-ledere til stats- og regeringsledermødet i EU den 28-29. juni, må han tale for højere klimaambition fra EU’s side – og arbejde for at andre EU-statsledere gør det samme.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer