Alle skal bidrage til klimagasreduktioner – også landbruget

Af Leif Bach Jørgensen, Det Økologiske Råd

Forud for de ventede regeringsudspil om energi- og klimaplaner presser fire grønne NGO’er på for, at landbruget allerede nu skal bidrage aktivt til de nødvendige reduktioner i klimagasudslip.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt har lagt op til, at Danmark kan nedsætte sin reduktionsforpligtelse ved brug af fleksible mekanismer, såkaldte LULUCF-kreditter og ETS kvoter. På baggrund af dette har regeringen forud for de ventede regeringsudspil om energi- og klimaplaner talt for, at landbruget skal friholdes for at bidrage til reduktionsmålsætningerne for klimagasser i 2030 – til trods for anbefalinger om det modsatte fra både Klimarådet og Det Miljøøkonomiske Råd.

Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening, WWF og Det Økologiske Råd har sendt et fælles brev til Lars Christian Lilleholt og til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen samt til alle medlemmer af de relevante udvalg i Folketinget. Vi peger i brevet og gennem 9 punkter på, hvordan dansk landbrug kan bidrage til et mere stabilt klima, samt på fordelene ved en koordineret og samtidig indsats ift. klima, vand, miljø og natur.

I forvejen skal landbruget nemlig gøre en kæmpe indsats for at nå i mål med vandmiljøkravene i Vandrammedirektivet inden 2028. Vismændene påviste i deres seneste rapport, at hvis landbruget opfylder disse forpligtelser, kan man samtidig reducere udslip af klimagasser med hele 2 mio. ton. Desuden skal vi have vendt nedgangen i biodiversiteten frem mod 2020 i henhold til Biodiversitetskonventionen. Hvis ikke man samtænker klimaindsatsen med det store arbejde, der pågår for at reducere næringsstofbelastningen og det store pres på natur og biodiversitet indenfor de nævnte frister, så risikerer man, at den samlede indsats bliver langt dyrere end nødvendigt. Man risikerer at gå glip af en række fordele, hvis ikke man tænker i effektive synergivirkemidler, så som udtagning og ekstensivering af jorder, flere flerårige afgrøder og efterafgrøder samt øget udbredelse af biogas og gylleseparering.

Det er på tide, at der tænkes i samlede ’bæredygtighedsplaner’ for landbruget, frem for isolerede sektorplaner for natur, vand, klima, mm.

Læs brevet til ministeren og anbefalingerne her.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer