Næste energiaftale skal give sus i de grønne skørter

Af: Hanne Jersild, seniorrådgiver, WWF Verdensnaturfonden

I sidste uge meddelte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, at regeringen vil udskyde sit udspil til en kommende energiaftale til det nye år. Udspillet skulle ellers være kommet her i efteråret.

Udskydelsen er uheldig, for der er kraftigt brug for ny energi og initiativer, der peger fremad, i den grønne omstilling. Der har indtil nu ikke været meget grønt i regeringens politiske udspil – og forslaget til finanslov for 2018 er ingen undtagelse. Det på trods af, Danmark har forpligtet sig ift. Paris-aftalen, og der netop er al mulig grund til at skrue op for tiltag, som reducerer CO2-udslippet. Sommerens hede og tørke i Sydeuropa og de usædvanligt stærke orkaner, der har ramt Caribien og USA, taler deres eget tydelige sprog.

Find visioner og handlekraft frem

Derfor opfordrer vi til, at både visioner og handlekraft findes frem hos både regering og opposition, når der skal papir på den næste energiaftale. Der skal ganske enkelt spilles på alle tangenter, hvis vi skal fastholde vores troværdighed og ikke gå bagud af dansen i den grønne omstilling efter 2020.

For WWF er det helt centralt, at der med energiforliget kommer nye ambitiøse mål på bordet, som tydeligt signalerer til virksomheder, investorer, kommuner og borgere, at der kun er én vej frem – og den er grøn. Der skal styres mod 100% vedvarende energi allerede i 2040. Der skal sættes et samlet mål for drivhusgasreduktion i 2030 på mindst 70% ift. 1990. Og regeringens mål om 50% VE i 2030 skal øges til mindst 70%. Ellers leverer vi ikke vores til, at Paris-aftalens mål kan nås.

Det betyder ikke, at vi bare skal køre løs med bind for øjnene. Vi skal naturligvis have forbrugssiden med, så vi får mest muligt ud af investeringerne i vedvarende energi. Vi skal elektrificere vores transport, sætte gang i varmepumperne både i fjernvarmen og boligerne på landet – og så skal vi fortsætte med at energieffektivisere, så vi får mest muligt ud af energien.

Markedet kan ikke klare omstillingen alene

Fra alle sider i Folketinget har det i en årrække lydt, at der er behov for en større revision af energiafgifterne. Ellers vil omstillingen gå for langsomt og ad omveje. Men berøringsangsten har vist sig større end de gode intentioner. Det må der laves om på. Det politiske system må ud af handlingslammelsen og turde give afgiftssystemet den nødvendige tur i vridemaskinen.

En kommende energiaftale bør også senest fra 2020 genoprette den såkaldte årlige ”energi-milliard”, som blev aftalt ifm. forliget i 2008. De offentlige energiforskningsmidler ligger i dag på det halve og er helt ude af trit med både klimaudfordringen og de klare eksport- og vækstmæssige interesser, Danmark har i at fastholde en førerposition på området.

Så kridt skoene, kære politikere, og gør klar til dans. Markedet kan ikke klare omstillingen alene, og de grønne teknologier er et af de områder, Danmark skal leve af i fremtiden.

Om 92-gruppen

92-gruppen - Forum for Bæredygtig Udvikling er et samarbejde mellem 25 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992.

 

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside og bringe dig indhold, der er i overensstemmelse med dine interesser.
Læs mere Jeg accepterer